Палау
Өзім көрген көпшілікке арналып даярланған палаудың пісу ретін ұсынғым келіп отыр.
Бірінші тамақ даярлайтын кезде не істейді? Қарайды. Қазанды орналастырып, пісте май құйып, қыздырады.
Етті ірі етіп бөлшектеп дайындап алады.
Бірінші етті қызған майға қуырады
Пиязды майдалап турап алады
Етпен қосып қуырады
Қызартып қуырып алғаннан кейін палаудың негізгі бөлігі сәбізді қуыруға салады. (ауылда үлкен ас беретін күннен бұрын, күріштің мөлшеріне қарап, сәбізді алдын-ала турап, дайындап қояды.)
Сәбізді жақсылап қуырып алғаннан кейін, су құяды. (Бірақ, мен сіздерге тәжірибелі палау даярлаушы аспаздың құпиясын ашайын, палаудың бетіне салатын етін алдын-ала қайнатып, пісіріп алады. Сол еттің сорпасын төкпей, сақтап, осы сәбіз қуырғанан кейін құятын судың орнына сорпаны құяды. Сонда палаудың дәмі ерекше болмақ.)
Суды (сорпаны) құйғаннан кейін біраз уақыт бұқтырып, қайнатады. Ол уақытта күрішті жуып, ыстық су құйып, басқа үлкен ыдысқа бұқтырып қояды.
Сәбіз даяр болып, күріш салатын уақытта қазанның астындағы отын күшейтеді.
Бұрқырап қайнай бастағанда, күріштің суын төгіп, жайпақ тарелкамен күрішті ретімен салады.
Күрішті толық салып біткен соң:
Шамалы уақыт өткен кейін, талай тойды атқарған кәкпірімен бірге:
Күріш бұқтырылып, пісе бастағанда араластырады:
уффф, пісті ау:
Ас болсын!!!
пысы: біраз уақыттан бері жариялаймын деп жүргем. Тәжірибелі блоггерлер сияқты сипаттай алмадым. Осы кезге шейін жариялаған посттарыма «біреулер» «күшті» комменттер жазатын. Ощм, клиенттер бар. ФБ-ға кіргелі, біраз жаңа терминдерді естіп, түсінбесем де күлетін едім. Оның блогсферада алатын орнының үлкен екенін бүгін Данияр Алланынң жариялаған постынан оқып, түсіне бастадым. Сонымен, «трольдарға» есік ашық! Ас болсын! Шымкентке келсеңдер айтыңдар, күшті палау орталыққа апарамын! «Трольдарға» ғана қатысты. Дәлел көрсетейін ба?
Міне, бір блоггердің жазғанын көріп едім, «пәленше блоггер сияқты, дәлелмен жүретін болдым» дегенін.
Пысының пысысы: айтпақшы танысып қойыңыздар, біздің ауыл жақтағы танымал палау әзірлеуші, нештатный шеф-повар дейміз ба Сұлтанғали ағамыз осы!
Бірінші тамақ даярлайтын кезде не істейді? Қарайды. Қазанды орналастырып, пісте май құйып, қыздырады.
Етті ірі етіп бөлшектеп дайындап алады.
Бірінші етті қызған майға қуырады
Пиязды майдалап турап алады
Етпен қосып қуырады
Қызартып қуырып алғаннан кейін палаудың негізгі бөлігі сәбізді қуыруға салады. (ауылда үлкен ас беретін күннен бұрын, күріштің мөлшеріне қарап, сәбізді алдын-ала турап, дайындап қояды.)
Сәбізді жақсылап қуырып алғаннан кейін, су құяды. (Бірақ, мен сіздерге тәжірибелі палау даярлаушы аспаздың құпиясын ашайын, палаудың бетіне салатын етін алдын-ала қайнатып, пісіріп алады. Сол еттің сорпасын төкпей, сақтап, осы сәбіз қуырғанан кейін құятын судың орнына сорпаны құяды. Сонда палаудың дәмі ерекше болмақ.)
Суды (сорпаны) құйғаннан кейін біраз уақыт бұқтырып, қайнатады. Ол уақытта күрішті жуып, ыстық су құйып, басқа үлкен ыдысқа бұқтырып қояды.
Сәбіз даяр болып, күріш салатын уақытта қазанның астындағы отын күшейтеді.
Бұрқырап қайнай бастағанда, күріштің суын төгіп, жайпақ тарелкамен күрішті ретімен салады.
Күрішті толық салып біткен соң:
Шамалы уақыт өткен кейін, талай тойды атқарған кәкпірімен бірге:
Күріш бұқтырылып, пісе бастағанда араластырады:
уффф, пісті ау:
Ас болсын!!!
пысы: біраз уақыттан бері жариялаймын деп жүргем. Тәжірибелі блоггерлер сияқты сипаттай алмадым. Осы кезге шейін жариялаған посттарыма «біреулер» «күшті» комменттер жазатын. Ощм, клиенттер бар. ФБ-ға кіргелі, біраз жаңа терминдерді естіп, түсінбесем де күлетін едім. Оның блогсферада алатын орнының үлкен екенін бүгін Данияр Алланынң жариялаған постынан оқып, түсіне бастадым. Сонымен, «трольдарға» есік ашық! Ас болсын! Шымкентке келсеңдер айтыңдар, күшті палау орталыққа апарамын! «Трольдарға» ғана қатысты. Дәлел көрсетейін ба?
Міне, бір блоггердің жазғанын көріп едім, «пәленше блоггер сияқты, дәлелмен жүретін болдым» дегенін.
Пысының пысысы: айтпақшы танысып қойыңыздар, біздің ауыл жақтағы танымал палау әзірлеуші, нештатный шеф-повар дейміз ба Сұлтанғали ағамыз осы!
сосын satibaldi айткан мына пянщиктер сияқты пиянщиктер тасиды дейсіңғой
негізі «олай істеу дұрыс емес, былай істеу дұрыс» деу дұрыс емес. әркімнің өз палау басу әдісі бар. бәрінікі өзінше дұрыс. жоғарыда «пісірген дұрысырақ» дегенім орынсыз болып қалыпты.