Майсөк бала кездің дәмі. Әлі есімде, наурыз келе мамам осы тағамды дайындай бастайтын. Наурыз көжеден гөрі осы тағамды күтетін едім. Сары май мен қантты салып, сүтке пісірілген сөктің дәмі ерекше. Тарымен шатастырмаңыз))))
Сөк деген не?
Тарымен шатастырмаңыз деген соң сұрап жатқаным ғо.
Бізде майсөкті Наурызда емес, ораза кезінде көп істейді. Тарыны қайнаған суға ма сүтке ма бөктіріп, май, шекер қосып істейтін. Бұл ол емес па сонда?
Осы майсөкті көбісі біле бермейді. Тіпті Алматыдағы үлкен кісілердің өзі де. Өткенде бір апайыма айтсам ұқпай қойды."Қандай қазақсыз?!" деп күлгенім бар. Наурыз көже сүйікті асым. Ал майсөкті әр мейрам сайын жасайды мамам. Тары мен сөк екеуі бір нәрсе. Айрырмашылығы: тары қабығы аршылмаған шикі түрі. Оны тауыққа жем ретінде береді бізде. Ал сол тарыны қазанға қайнатып, кептіріп, қуырып алады.Арнайы тары салатын диірменнен немесе келі арқылы түйгенде сыртқы қабығы аршылып сары сөк болып шығады. Дайын болған сөкті Айжанның әдісімен майсөк жасап шығарады.
Осы майсөкті көбісі біле бермейді. Тіпті Алматыдағы үлкен кісілердің өзі де. Өткенде бір апайыма айтсам ұқпай қойды."Қандай қазақсыз?!" деп күлгенім бар.
Қазақылық бұған тіреліп қалғңан жоқ қой. Мысалы, Семей өңірінде дала қуаң, шөлейтті жер болғандықтан тары тұрмақ арамшөптің өзі суарсаң әзер шығар еді. Біздің жақта тары, сөк деген аты, затымен жоқ.Қазақстанның барлық даласы Қызылорда мен Ақтөбе емес қой. Бірақ майсөкті жеп көгім келеді
Дұрыс, сөк деген тазартылған тары. Сөктен негізі, естіп жатқан талқанды да жасайды. Сөкпен шай деген де бар. Ақтөбе, Орал, Қызылорда қазақтарының тағамдары.
Тары мен сөк екеуі бір нәрсе. Айрырмашылығы: тары қабығы аршылмаған шикі түрі. Оны тауыққа жем ретінде береді бізде.
біз жақта шикілей де қуырғаннан кейін де тары дей береді, бұрын магазиндерде килограммдап сататын «шикісөк» дегенді, ол қабығы ашылған бірақ қуырылмаған тары еді. соны шешем сүтке қайнатып тары көше жасап беретін, бірақ нағыз қолмен теріп алып, оны қуырып, келіге түйген тарыдан жақсырақ шығатын)
тары мен сөк бір нәрсе емес. Бір нәрсе болса, тарының келісі 150, ал сөктікі 700 теңге болмайды ғой)))
Сөк мүмкін тары тұқымдас өсімдік болар, бірақ точно пшенка емес))) Оның иісі мен түсі мүлдем бөлек.
Тарымен шатастырмаңыз деген соң сұрап жатқаным ғо.
Бізде майсөкті Наурызда емес, ораза кезінде көп істейді. Тарыны қайнаған суға ма сүтке ма бөктіріп, май, шекер қосып істейтін. Бұл ол емес па сонда?
Сөк мүмкін тары тұқымдас өсімдік болар, бірақ точно пшенка емес))) Оның иісі мен түсі мүлдем бөлек.
сілекейім ағып кетті