Мандарин
Мен үшін Мандариннің шыға бастауы Жаңа жылдың жақындағанын білдіреді. Ең алғаш рет кішкентай кезімде, қалаға көшкен кезімде Жаңа Жыл қарсаңында жедім. Бізге берілетін сыйлықтардың арасында міндетті түрде мандарин болушы еді. Ал ауылда есімде ол кезде мектепте оқитын апайларым әкелуші еді жаңа жыл сыйлықтарын, ол кезде пакет жоқ дәптердің екі бетін жіппен тігіп пакет істейді, барлық тәттілер соған салынады. Міндетті түрде ішінде алма болушы еді. Алма — мен туған ауыл балалары үшін әлемдегі ең тәтті, қол жетпес жеміс болып саналатын еді. Алманы қадірлеп, асықпай жайлап, созып жеуші едік. Кейін қалаға келгесін сүйікті жемісім Мандарин болды. Өкінішке орай сол кезде жағдай солай болды ма тойып жеп көргенім есімде емес, тек ЖЖ сыйлығы ретінде берілген кезде оны да асықпай бөліп бөліп жеуші едім. Қазір сол қасиетті мандариннің бұрынғыдай қадірі жоқ сияқты. Тәтті сыйлықтар да бұрынғыдай қолдан жасалынбайды, кез келген жерде дайын түрде сатылады. Жұрт оның бағалылығын ішіндегі конфеттерге қарап бағалайтын сияқты, Баянсұлудікі нашар, Рахатовский жақсы. Ал мен өзіме толтырып мандарин аламын осы жылы
Мандарин туралы азғантай ақпарат беріп кетейін:
Емдік қасиеттері:
— Астма мен бронхиттің бірден бір емі, таңертең 1 стақан мандарин шырынын ішіп тұрсаңыз өкпеңізді тазартады
— Шөлді жақсы қандырады
— Жөтелге қарсы пайдалы
— Мандарин қабығынан тәбет ашу және ас қорыту үшін дәрілер жасалынады
— Қысқы уақытта адам ағзасына өте пайдалы витаминдерге ие
— Антимикроптық қасиеттері де бар
— Мандарин шырыны тері және тырнақтағы жараларды жақсы емдейді
Мандарин туралы азғантай ақпарат беріп кетейін:
Отаны Қытай, атауы да қытайлардан келген. Португалдар қытай феодал, чиновниктерді Мандарин деп атаған екен. Ал осы жеміске тек Мандариндер ғана ие болған.
Кейбір елдерде Танжерин деп аталады екен, сондықтан бұл жемістің кейбір гибридтері танжело (мандарин х грейпфрут), тангор (мандарин х апельсин), ичандарин (ичанг х Сатсума мандарині) деп аталады. Сатсума — шемешкісіз мандарин сорты.
Емдік қасиеттері:
— Астма мен бронхиттің бірден бір емі, таңертең 1 стақан мандарин шырынын ішіп тұрсаңыз өкпеңізді тазартады
— Шөлді жақсы қандырады
— Жөтелге қарсы пайдалы
— Мандарин қабығынан тәбет ашу және ас қорыту үшін дәрілер жасалынады
— Қысқы уақытта адам ағзасына өте пайдалы витаминдерге ие
— Антимикроптық қасиеттері де бар
— Мандарин шырыны тері және тырнақтағы жараларды жақсы емдейді
— абхазские мандарины — плоды среднего размера окраской кожуры от желтой до светло-оранжевой. К слову сказать, именно привезенные с Кавказа плоды и есть настоящие мандарины, а все заморские плоды – всего лишь «родственники» этих фруктов
— марокканские мандарины обычно небольшие, ярко-оранжевые, с пористой кожурой, сладкие и без семечек
— турецкие мандарины по размеру такие же, как марокканские, но желтовато-зеленоватого цвета и с более гладкой кожурой. На вкус они слегка кисловаты и с большим количеством семечек. Кстати, они самые дешевые
— испанские мандарины крупнее и дороже других сортов. Ярко-оранжевые плоды с пористой кожурой всегда очень сладкие и сочные и с небольшим количеством семечек. Кстати, если мандарины с веточками, то они хранятся дольше.
Денсаулыққа зиянды емес, пайдалы болсын МАНДАРИН!
Жарнамасын да шыңғыртады. «С косточкой», «Без косточки» т.с.с
Қазір рахат қой, кез-келген шайтан-базардан тауып алуға болады.
құтақандай базар болса да, аты тым қорқынышты звучит )
Келесіде «торт» деп қалмасам ба)