эстафета : Сірне немесе бұқтырма
Мен эстафета күткен жоқпын айып етпессіздер! Эстафета ұсыныла қалған жағдайда не жазам қолымнан дым келмейд деп ойланып отыр ем кешеден бері. Сүйтсем есіме сап ете қалғаны :) Былтыр бір кабинетте отыратын ұжымдас достар болып отбасымызбен бірге кабинеттегі бір апамыздың (әпкеміздің кей жерлердің атауы бойынша)туған күнін табиғатта өткізгенбіз. Сонда осы тағамды өз қолыммен дайындап жұрттың алғысына бөленгенмін :) Ал енді сол тағамды сіздерге таныстыра отырайын. Бұл Атырау жағында сірне деп аталады екен.(Қайын жұрт жаққа қыдырып барғанымда балдыздарым істеп берді солардан бір рет көріп үйреніп алдым :)) Еліміздің кейбір аймақтарында бұқтырма деген атауы болатынын естідім. Сонымен ал дайындығын таныстыруға кірісейін сөзді қойып. Керек нәрселер мыналар: Бір семіз марқа (қазақы құйрық майы неғұрлым үлкен болғаны жақсырақ болады), Бес кило картоп, екі кило жарым сәбіз, жарты килодай жуа(честнокта косуға болады шамалап),үш дана капуста. Сосын үш дана приправа құрқақ пакетиктегі(қалауыңша говяжий, баранина, куриный т.б)Сосын мөлшерлеп тұз. Бірінші сойылып бұтарланған марқа етінің құйрығын жарты сантиметрдей жалпақ күйінде тіліп қазанның ең астына орналастырамыз түгелдей. Сосын оның бетіне слойлап еттер саламызда оның үстіне картоп, сәбіз, жуаларды орналастырып алып бетіне құрғақ приправадан тұздан себеміз мөлшермен шамалап. Сосын оның бетін жалпақ күйінде капуста жапырақтарымен жабамыз. Сосын қайтадан етті төсеп, жаңағыдай картоп, сәбіз, жуасын араластырып салып үстіне приправасын тұсын сеуіп, оның үстін капустамен жауып қайталана береді.
Мына суреттерден өздерің түсінесіңдер деп ойлаймын
дайындалу сәті
Қасымдағы көмекшім келіншегіммен де таныса отырыңыздар :)
приправаны себуде
Сосын дайын болғасын бетін дастарқанмен немесе целофанмен ауа кірмейтіндей қылып жауып, қазанның қақпағын жабамызда бетіне екі кірпіш қоясын бастырып былай:
сосын астына отты жағасын
Мұның жақсы жері ешкім қарап қасында қадалып отырудың керегі жоқ рахат :) Тек астындағы отты қалыпты ұстап арасында отын салып қоясын. Бір қалыппен жаймен жанған отта өзі ақ піседі керемет болып 45-50 минуттың шамасында ғана. Мысалы Шашлык істеу деген мазаны алады ғой жаз айларында отқа қақталып тұрасын қасыннан кетпей :) Ал енді бұрқырап дайын болған кездегі иісі қандай тамаша дерсің… Марқаның еті балбырап сүйек-саяғымен қосып жеп қоясын.
Мынандай болып бұрқырап тұрады ортада :)
Пы.Сы Айтпақшы ұмытып кетіппін ғой мен эстафетаны Әбіләкімге ұсынамын :)))
П.С.: Шойын қазан сататындар болса хабарлассыншы. Қара қазанда жасалған тамақтың дәмі күшті болады.
марқа деген не?
Сірненің ең бастысы қойдың свежий еті болуы керек тұтас, меніңше.
Ет піскенше анау туралған картоп езіліп кетпей ме? Мүмкін турамай тұтас салуға болатын шығар ия.
/Мені шопанның баласы деп унизить етті демеңдер бірақ/
Қазанның түбіне қойдың құйрығын жұқалап тіліп салатын еді ғой. Капустасын бетіне жауып дегендей.
Анау ең соңғы суретте бәрің жарқырап отырсыңдар ғой! Кереметтей боп. Ана графиндегісі салқын, мұздай су шығар, күн ыстықта шөлді басатын…