Қазақша фастфуд

Блог - Nurgisa: Қазақша фастфуд

Асты арқауымыз қып алдық. Отыз күн оразада да іптәрға арқау сол ас. Таңғы ас, түскілік, кешкі ас деп трапезаны үш мәрте қабылдау әлемдік өлшем бола тұра, түнгі оннан кейін кейде тәбет ашылып, тоңазытқыштың ішін алай да дүлей ақтаратынымыз бар. Мұның ағаттығы жоқ: қашанда жүрек жалғамаққа нәрлі нәрсені қош көру бұрыс пиғыл емес. Ағза қалады екен, оған да ұю шарт. Қомағайлана бәрін жапыра берген де жарасымсыз дегенмен.

Осы біз рационымызды қадағалаймыз ба? Асқазан деген ауылымызға қанша витамин, қанша калорий барып қонатынын есептемейміз-ау көп ретте. Үйдегі бар көкөніс, жеміс-жидектен жасалған кешкілік асқа қанағат қып, тойғанымызға тоба деу үлкендерден көріп өскен үрдісіміз, бойға сіңірілген стереотип.
Кеңсеге шынжырсыз байланғанымыздың біразы кейде қалай болсын солай қоректене салады. Даладағы шығу тегі белгісіз шаурма, не болмаса сол тектес тойымды альтернативалар…

Біз өзімізше үйге келген бойда тез арада не тамақ жасауға болады, ортақтаса ұсынып көрейік. Өз басым тамақ істегенді өте ұнатам, ер адамға жат қылық емес сияқты.

Сонымен, бірінші рецепт:

Төрт-бес бас картоп, бір бас пиязды аршып, майдалаудан ірілеу етіп тураймыз. Үйде ет болса, қазанның астын аздап қыздырып, май құйып, кейін пияз бен етті он-он бес минуттай орташадан жоғарылау отта пісіріп аламыз. Сәбізіңіз болса, оны да аршып, ортасынан екіге бөліп, солай тураңыз. Картоппен бірге әлгі аздап пісірілген ет пен пиязға қосасыз. Аздап тұздап қояйық осы сәтте. Болгар бұрышы болса, оны да тазартып, орташалау бөліктер етіп турап, қосамыз. Үйдегі бар көкөніске қарай ас мәзірін түрлендіре беруге болады. Бастысы, қазанға түскен затыңыз әйтеуір піседі. Тек күйіп кетпеуін қадағалап отыру шарт. Ол үшін, мүмкін бола ағаш араластырғышпен араға он минут салып отырып араластырып отырыңыз. Етпен пісірсеңіз алпыс, сексен минут ішінде, етсіз қырық-елу минут ішінде пісетін тамақ. Сервис жасап, қонағыңызға берерде тамағыңызға көк шөптің түр-түрі бар болса, майдалап турап, үстінен себіңіз.

Екінші рецепт, сұйық тамақ:

Бұл жерде де алдымен қазанды қыздырып, аздап май құяйық. Пияз кетеді алдымен майдаланып туралып, ет болса оны да турап, басқа заттарыңызды турап болғаныңызша екеуі қазанда әбщение-печенье бола бергені жақсы. Осы кезде шәйнекке су құйып, соны қайната бересіз. Үйде көкөністен не бар, соларыңызды турап, қосасыз. Картоп, сәбіз, т.с.с. әдемілеп турап, қазанға баппен саласыз. Ет пен пиязды араластырып тұруды ұмытпаңыз. Қалауыңызша тұз қосасыз, шамамен жарты ас қасығы көлемінде. 45-60 минуттай орта отта піскесін, вермишель тәріздестен қосуға болады. Оныңызға 20 минуттай уақыт кетеді. Сұйық тамақты да ұсынарда көкшөппен әрлеп берген жақсы.
Бөлісу:

27 пікір

omarbirat
Анда-санда үйде палау жасап беретінім болмаса :)
Nurgisa
Омеке, ерінбесең қысқаша түртіп өтші.
Осы палау дегенді үйрену керек болды.
Мен сосын дәмләмә рецептімен бөлісермін.
omarbirat
Әлі де үйреніп жүргенім бар еді, Нұреке :)
Мына рецептімен жасап жүрмін. Нәтижесі бастапқыға болатын сияқты, бабын іздеумен келемін әлі.
omarbirat
Бұрын палауды ағаларымыздан үйреніп, қазақша рецептімен жасай беретін едім. Ет, пияз, сәбіздерін қуырып, күрішін салып, үстіне 1 см-дей асырып су құйып, жарты сағат ұйқыны соғып алушы едім. Мына видеодағысы ондай мүмкіндік бермейді екен :)
Nurgisa
Видеоңдағы тәсіл күшті екен. Негізі, өзбектер көп ретте палауды қалай дайындайтынын ашып айта бермейді. Бір тылсым құпиялары бар айтқысы келе бермейтін. Сен ұсынған тәсілмен істеуге келеді екен. Шафран мен зира алу керек екен бірақ алдымен, қалғаны бар :)
omarbirat
Базардағы өзбектерден табылады ол да :)
Зираны білетінмін, шафранды қайдан таптым деп уайымдап едім басында. Ондайдың сатылып тұрғанын көрмегесін бе екен. Бірақ, бақытыма орай, үйімнің жанындағы базардан-ақ табылды.

Құпиясын айтқысы келмейтіні рас-ау деймін. Мына рецептімен жасағаным қазақбайшалап жасағаныма қарағанда нетолау боп шығады.
monti
өзбектердің ерлері да жуу олар қоспайтынд қосып дәмд етеді. :) бірақ біздің өзбектер майды көп етіп. шылқылдатып майға қуратыны ұнамайд маған :(
sammita
қазанның «почти» үштен біріне май құяды ғой шынымен. Тәрелкеде қалады ысырап болып сол.
Nurgisa
Жоқ, олар ысырап қылмайды :) Қызығы (шыжығы да) сонда боп тұр ғой. Тамақ піскесін басқа ыдысқа сүзіп алады. Кейінгі тамақтарға пайдаланады.
monti
))) қы/қы бұдан былай біле жүреміз))))
ken
қазақша фастфудты қойып, өзбекшеге өтіп кеткенсіңдер ме?)
Abilakim
Өлместің қамы үшін бірдеңелер әзірлей аламын.Ол тамақтарды ешкімге ұсынып көрмеппін.сондықтан қандай дәрежедегі аспаз екенімді білмеймін.Оның басты себебі тамақ пісіретіндей шарасыздық болмады.5 жеңгем,5 әпкем, тағы сонша қарындастар бар.Осылардың кезектесіп жүргендігінен мұқтаждық туындамады
Nurgisa
Иә, аватарыңнан көрінің тұр :)
Abilakim
кеңк-кеңк-кеңк))))
sammita
осыған ұқсас жасаймыз тамақты. Белгілі бір рецептісі жоқ, мысалы біріншіге ет, томат, пияз, сәбіз, картоп қуырып, үстіне бұршақ, вермишель, күріш не машты қосып. Екінші тамаққа, да үйлеседі-ау дегенді бұқтырып/қуырып лезде жасай саласың. Бір қулығым бар, жұмыстан соң ет асу, қуыру көп уақыт алады. Сол үшін демалыста кесек еттерді жуып, майдалап турап, бұрыш, тұз, пияз, сарымсақ, дәмдеуіштер қосып банкіге салып қоямын, күнделікті шетінен алып асқа қоса берсең тез піседі, Уақыт үнемдейсің.
alisha
мен де қолданамын бұл әдісті, еттің дәмі ғаламат болады енді!
sammita
мына сорпаның майынан қылтиып шығып тұрған не екен, а? Картоптан кішірек, бұршақтан ірілеу.
Nurgisa
Сурет авторы мен емес :) Интернеттегі кезбе бейне.
Мүмкін болса, өз суреттерімізбен бөлісе отырайық.
ken
сорпаның бетіндегі майы жарты см болып қалатын шығар.)) тым майлы екен.
omarbirat
«Тамақ тым майлы боп кеткенде, нан салса, артық майды іңіріп алып, керегін қалдырады» дейді Сталик Ханкишиев деген атақты әуесқой веб-аспаз :)
omarbirat
іңіріп

түзету: сіңіріп
Armanjan
мыняққа шо та үйренісе алмай отырмын, алғаш «кездесуде» солай болыв ед, сосын ақырындап өзі нетіліп кете ме қалай өзі, шым-шытырық басым айналып кеткені ))))))
alisha
үйренесің әлі… отырмыз ғой міне… жұмыс жөнінде…
asaubota
тамақ істегенге жыным келеді. бірақ, біраз тамақ істей аламын. тек өзіме істегенді жақсы көремін.
sammita
кішкене кезімде оқыған орыс ертегісі есіме түсті, «Каша из топора» деген.
subscribe.ru/archive/lit.kids.dladetei/200904/17103414.html
alisha
мультфильмін көруші ек осының...)))