Қымызды қалай ішу керек?

Қымызды ұлттық сусынымыз дейміз, жұрт патенттеп жатыр дейміз. Бірақ сол қымызымыз туралы қазақша нақты ақпараттар жоқ екен интернетте. Қымыз түрлері, дайындалуы, пайдасы туралы бар да, ал қымызды қалай ішу керегі туралы ешкім жазбапты. Амал жоқ Рунетті шарлауға мәжбүр болдым. Сонымен қымызды қалай ішеміз?

Бұрын қазақтар күніне 10-15 литрдей ішкен екен. Қазір әрине организміміз ондай жүкті көтере алмайды. Сондықтан арнайы графикпен ішкен дұрыс. Тәулігіне 100 миллилитрден 6 рет ішу керек. Мөлшерін көбейте отырып, бір күнгі норманы 2 жарым литрге жеткізуге болады. Қымыз ашқарынға, бөлме температурасымен аз ұрттаммен ішіледі. Таңғы және түскі астан кейін кем дегенде 1 жарым сағаттан кейін ішкен дұрыс. Ал кешкі астан кейін ішуге болмайды. Кешкі асқа дейін де 1 жарым сағат бұрын ішу керек.
Әрі қарай

Ою-өрнек түрлері

Қазақ оюларының мазмұны мал өсіру мен аңшылықтың, жер-су, көшіп-қону көріністері мен күнделікті тұрмыстық заттардың бейнесін аңғартады. Барлығына дерлік мүйіз оюы үнемі араластырылып отырған.

Ою-өрнектің сыр-сипаты салынатын материялға, өрнектелінетін заттың қандай мақсатта қолданылатындығына байланысты. Мысалы, ақ түс — әділдіктің, шыншылдықтың, тазалықтың; қара түс — жердің, берекенің; жасыл түс — көктемнің, жастықтың; қызыл түс — күннің, оттың; сары түс — даналықтың, білімділіктің; көк түс — судың, ашық аспанның символдарын білдіреді.
Әрі қарай

Бөдененің жұмыртқасы...

«Биологиялық құндылығы жөнінен бө­дене жұмыртқалары тауықтың жұмыртқа­ларын ба­сып­ озады, – дейді Миша ағай. – Бөдененің бес жұмыртқасы тауықтың бір жұмыртқасының­ салмағымен тең бол­са, оның құрамындағы ка­лий мен фосфор­ тауық
Әрі қарай

Шипалы жемістер мен көкөністер сырқаттан сауықтырып, жаныңды жасартады

  • TOP
Автор: Мақсұтбек СҮЛЕЙМЕН

Жеміс – жидек өсіру Қазақстанда 20 ғасырдың 30–жылдарынан бастап дами түсті. Әуелі аймақтық тәжірибе стансасы ашылып, кейін ол Қазақ егіншілік ғылыми – зерттеу институтының қарамағына берілді де, 1959 жылы Қазақ жеміс
Әрі қарай

Секс туралы қызық фактілер

  • TOP
— Әйелдердің 88%-ын жүнтөс еркектер қызықтырады
— Орташа есеппен әйел гардеробында 11 бюстгальер, 22 ішкиім бар
— Бір еркектің өмірінде орташа есеппен 7200 эякуляция (сперманың шығуы) болады
— Оның 2000-ы мастурбациямен
— Күніне 1,5 лт ананас шырынын ішетін еркектердің спермасы тәтті болады
— Ұйқыдағы еркекте түсінде не көрсе де 9 рет эрекция болады
— Жер бетінде әр 5 секундта 2778 жыныстық қатынас болып жатады
— Сүндеттелген еркектің жыныстық қатынасы ұзағырақ болады
— Сперманың ұшу жылдамдығы 45 км/с
— Еркектердің 73%-ының эрекциясы 70 жаста да болады
— Әйелдердің 85%-ына секстің ұзақтығы маңызды
— Презервативтер шілде және тамыз айларында көбірек сатылады

Ешкі сүтінің пайдасы зор

Ешкі сүті — жоғары азықтық және биологиялық құндылығы бар ерекше тағам өніміне жатады. Өзінің физикалық-химиялық қасиеттері мен дәміне сай ешкі сүтінің сиыр немесе басқа да ауыл- шаруашылық жануарларының сүтімен салыстырғанда тиімді айырмашылықтары
Әрі қарай

Өт жолдарын емдеу

  • TOP
Балды емделуге қолдану.
Балды, әсіресе, бауыры және өт жолы ауыратын адамдар көбірек пайдаланады. Оны белгілі бір мөлшерде ақ ірімшікке (творог), сәбізге, лимон шырынына қосып жеген дұрыс. Кейде тұрыптың (редька) ішін үңгіп, оған балды толтырып
Әрі қарай

Бүйрек ауыруларын халық қалай емдеген

Балық қанаты, теңіз саққұлағы, қарлығаш ұясы
Балық қанаты, теңіз саққұлағы, қарлығаш ұясы дегендердің дәмін татып көрмегендер толып жатса керек. Өйткені, бұлар тағам атаулының асылдары саналады. Балық қанаты, теңіз саққұлағы, қарлығаш ұясы үшеуі
Әрі қарай

Роза гүлінің емдік қасиеті

Бағзы заманнан бұл гүл, гүлдердің патшайымы болып есептеледі. Көне Индияда әлемнің сұлуы деп есптелген сұлу Лакшми, розаның гүлінен пайда болыпты да оның бесігі — роза гүлі жаратушы құдыреттің құпиясының айғағы екен деген аңыз. Көне индияның заңында
Әрі қарай

Адыраспан туралы ақиқат...

Халқымыз дәрулік шипасынан бөлек әулиелік қасиеті мол санаған шөптерінің бірі «адыраспан» деп аталады. Біздің ата-бабаларымыз сондықтан оны үйдің босағасына іліп қойып, осы арқылы отбасын алуан түрлі бәле-жәлелерден сақтауға тырысқан. Осы өсімдіктің
Әрі қарай