Ішіп-жеу үшін өмір сүрмей, өмір сүру үшін ішіп-жеңіз

Өз тірлігін жасап жатқан табиғатты кінәламай, өзіңізді кінәлаңыз. МИЛЬТОН.(Поль Бреггтің «Чудо голодания» кітабынан үзінді)

Тамақ! Тамақ! Тамақ! Ол адамдар үшін шын игілік шығар, сонымен бірге, қарғысқа айналуы да ықтимал. Артық ас адам ағзасына үлкен зиянын тигізеді. Күндердің күнінде ас қорыту жүйесі шамадан тыс жұмыс істеуін тоқтатады. Оның салдары сұмдық қорқынышты.


Дәлел келтірейін. Шамалы тәжірибе жасап көріңіз. Түстікке лағман жасаңыз (қалауыңыз білсін. Бірақ ішіп-жемеңіз. Асты қазанда қалдырыңыз. Оны 38 градустық температурада ( ішектің температурасы) суға салып қойыңыз. Темапература төмендеп кетпесін. Енді 8 сағаттан соң не күйге түскенін көріңіз.
Ең алдымен мұрыныңызға сасыған, ауыр иіс келеді. Ас ашып, газ бөле бастайды. Газ қысымы адамға көптеген ыңғайсыздық тудырады. Қыса-қыса жүрек талмасына, басқа да ауруға шалдықтыруы мүмкін. Астың дәл осындай мөлшері ішңізде аши бастаса, басыңыз бен басқа да мүшелеріңіз ауырады.
Тоқішекте қорытылмай қалған ас қалдығы бактериалардың өсіп-өнуіне жағдай жасайды. Сөйтіп, қаптаған жауымызды ағзамызда өзіміз өсіреміз.

Артық тамақ пен зиянды астың көбеюі салдарынан пайда болатын улы қалдық ағзаның аса маңызды мүшесі бауырды жаралауы ықтимал. Бауыр бірнеше міндетті атқаратын шын мәніндегі химиялық лабаратория. Ол өт бөлуші ғана емес, ағзаның негізгі тазартқышы. Бауыр мен ішек ас қорытудың біртұтас процесінде әріптес. Біреуіне қауіп төне қалса, екіншісі дереу көмекке ұмтылады. Қауіп жиілей берсе, мүше бұзылады. Бауыр мен ас қорыту жүйесінің қызметі бұзылғанда, адам едеуір қиындыққа ұшырайды. Іші қатқан адамның бауыры ауыруының, басқа да мазасыздыққа душар болуының осындай себептері бар.

Ашығу ас қорыту мүшелерінің, бауырдың қызметін жеңілдетеді. Ашығу үстінде бауыр едеуір өзгеріп, кейіннен айтарлықтай жақсы жұмыс істей бастайды. Сезу мүшелерінің бәрі де қайта қалпына келіп, қызмет деңгейін жоғарылатады. Сауықтырудың басқа бір де бір әдісі ағзаға осыншалықты табысы мол өзгерістер әкеле алмайды. Ашығудан соң қан айналымы жақсарып, күш-қуат артып, тамақ жақсы сіңіп, шыдамдылығыңыз шыңдалады. Ашығудан кейін ақыл-ойыңыз тәніңізді толық бақылайтындай деңгейге дейін өседі.
Ашығу — ішкі рухани тазалыққа апаратын жол.
Қазанда тұрса солай болатын шығар, асқазан әлдеқашан сіңіріп, келесі порцияны күтіп жатады.
пы.сы: тікелей өзіңізге қабылдай бермеңіз, автор сіз емес қой.
Аптыры да, мақаласы да
Ккөркем.