Тепси кебап
Естеріңізде болса, былтыр Теріскей амиго маған эстафета таяғын ұсынған еді. Содан бері дені дұрыс бірдеңе жариялаудың еш ыңғайы болмады да, бір жылға жуық уақыт өтіп кетіпті. Опшым, кеш те болса, үрдісті жаңғыртып жіберсек
Ұсынайын деп отырғаным — тепси кебап деген түріктердің тамағы. Ескі офисте әбет уақытында күнделікті түскі ас ішіп жүрген түріктердің асханасында осыны алып жеп тұрушы едім. Енді өзім де бірдеңе қылып үйреніп алдым. Үйдегі ас мәзіріне алуандық қосу үшін жақсы ма деп қалдым.
Опшым, керек© заттар мынадай:
— Духовка (жалпақ қаңылтыр табағымен)*
— 500 г майсыз фарш (құрығанда, майы мейлінше аз болсын)*
— 2 бас үлкен және орташа пияз**
— 1 орам петрушка*
— 1-2 сарымсақтың бөлігі*
— 1 ас қасық қызыл бұрыш (ірі түйіршікті етіп ұнтақталған болғаны жөн)*
— 1 ас қасық қара бұрыш*
— 1 ас қасық кимион (түріктердің дүкенінен немесе Рамстордан табуға болатын шығар)***
— 2-3 ас қасық өсімдік майы*
— дәміне қарай тұз*
— 1 қасық томат пастасы*
— 0,5-1 стакан су*
— 1-2 помидор****
— 1-2 сүйір бұрыш****
* Міндетті
**Пияздың үлкені фаршпен араластырылады. Орташасымен бетін сәндейсің.
*** Тапқаныңа қарай. Қазір өзім оны зирамен алмастырып жасап жүрмін
**** Бетін сәндеу үшін керек. Опшым, табылғанын ғана пайдаланса, онда тұрған сөлекеттік жоқ сияқты. Мысалы, помидорды ғана немесе бұрышты ғана.
Жасалуы:
Фаршты духовканың табағына саламыз. Үстіне ұсақтап (кубик сияқты етіп) туралған бір пияз, ұсақтап туралған петрушка, ұсақтап туралған сарымсақ, кимион, қызыл бұрыш, қара бұрыш, тұз бен өсімдік майын қосып, жақсылап илеп араластырамыз. Опшым, фаршқа қосылған нәрселер біркелкі болып таралып, араласуы керек. Содан кейін оны лепешка сияқты етіп жаямыз да, үстін дөңгелектеп туралған помидормен, ұзыншалап туралған бұрышпен, ортасынан бөлінген пияздың екі жартысымен безендіреміз. Томат пастасын 0,5-1 стакандай суға араластырамыз да, алынған соусты кебаптың үстіне құйып шығамыз. Содан соң, кебапты алдын ала қыздырылған духовкаға салып, шамамен 200-250 градусқа қойып, 1 сағат күтеміз. Осымен болды
Жеген кезде, пицца сияқты тілімдерге бөліп, табаққа гарнирмен бірге салып жейді. Өзім гарнир жасауды білмегендіктен, әйелім жасайды. Бойдақ қалғанда, жақын жерде супермаркет бар — сол жерден ала саламын
Кеше жасағаным мынадай болып шықты:
Ұсынайын деп отырғаным — тепси кебап деген түріктердің тамағы. Ескі офисте әбет уақытында күнделікті түскі ас ішіп жүрген түріктердің асханасында осыны алып жеп тұрушы едім. Енді өзім де бірдеңе қылып үйреніп алдым. Үйдегі ас мәзіріне алуандық қосу үшін жақсы ма деп қалдым.
Опшым, керек© заттар мынадай:
— Духовка (жалпақ қаңылтыр табағымен)*
— 500 г майсыз фарш (құрығанда, майы мейлінше аз болсын)*
— 2 бас үлкен және орташа пияз**
— 1 орам петрушка*
— 1-2 сарымсақтың бөлігі*
— 1 ас қасық қызыл бұрыш (ірі түйіршікті етіп ұнтақталған болғаны жөн)*
— 1 ас қасық қара бұрыш*
— 1 ас қасық кимион (түріктердің дүкенінен немесе Рамстордан табуға болатын шығар)***
— 2-3 ас қасық өсімдік майы*
— дәміне қарай тұз*
— 1 қасық томат пастасы*
— 0,5-1 стакан су*
— 1-2 помидор****
— 1-2 сүйір бұрыш****
* Міндетті
**Пияздың үлкені фаршпен араластырылады. Орташасымен бетін сәндейсің.
*** Тапқаныңа қарай. Қазір өзім оны зирамен алмастырып жасап жүрмін
**** Бетін сәндеу үшін керек. Опшым, табылғанын ғана пайдаланса, онда тұрған сөлекеттік жоқ сияқты. Мысалы, помидорды ғана немесе бұрышты ғана.
Жасалуы:
Фаршты духовканың табағына саламыз. Үстіне ұсақтап (кубик сияқты етіп) туралған бір пияз, ұсақтап туралған петрушка, ұсақтап туралған сарымсақ, кимион, қызыл бұрыш, қара бұрыш, тұз бен өсімдік майын қосып, жақсылап илеп араластырамыз. Опшым, фаршқа қосылған нәрселер біркелкі болып таралып, араласуы керек. Содан кейін оны лепешка сияқты етіп жаямыз да, үстін дөңгелектеп туралған помидормен, ұзыншалап туралған бұрышпен, ортасынан бөлінген пияздың екі жартысымен безендіреміз. Томат пастасын 0,5-1 стакандай суға араластырамыз да, алынған соусты кебаптың үстіне құйып шығамыз. Содан соң, кебапты алдын ала қыздырылған духовкаға салып, шамамен 200-250 градусқа қойып, 1 сағат күтеміз. Осымен болды
Жеген кезде, пицца сияқты тілімдерге бөліп, табаққа гарнирмен бірге салып жейді. Өзім гарнир жасауды білмегендіктен, әйелім жасайды. Бойдақ қалғанда, жақын жерде супермаркет бар — сол жерден ала саламын
Кеше жасағаным мынадай болып шықты:
Айтпақшы, таяқты біреуге тапсыруың керек сияқты, заңдылықтары бойынша
маған берме. мен де сен сияқты 3 жылда 2 рет тамақ істейтіндерденмін.
Нұрғиса былтыр жазып кеткені бар еді, сондықтан тепси кебаптың фотоесебін күтетін шығармыз деп отырмын
Былтырдан бері көп қолданушылар келді. Соны ескере отырып, бұрын осы эстафета бойынша пост жазып көрмеген тек еркек қолданушының бірі алса деген бір тілек болып тұр. Еркектік шовинизмге баламауларыңызды өтінемін: бұл шынымен тек еркектердің арасындағы эстафета еді. Түсіністікпен қарарсыздар
деп жаздым ғой сол үшін
Өзі де Алданға ұсынамын-ау деген ой болып еді.
Негізі, осылай оңай жасала салатын нәрсе өзі
үйге кеткім кеп кетті
Тамаққа шашлык сияқты түтіннің иісі сіңіп тұрса жынды болатын шығар иә?
Сенің кеңесіңе сүйеніп, қосылғыштарды қостым. Тек, кимионды зирамен алмастырдым. Үсті безендірілгесін духовкаға аманат етілді:
Тура бір сағат пісті. Томаттың шырыны етке тұтастай әдемі сіңіпті:
Гарнирге картоп пен сәбіз қуырылды:
Тұрақты жасап тұратын астардың қатарында енді тепси кебаб, Омар құрдастың арқасында.