Жүгері жейсіз бе?

Бала кезімізде күзді күні ауылдың айналасына егілген бидай, күнбағыс, жүгері алқаптары жайқалып тұратын. Біздер, яғни маңайдағы ұсақтар, шыдамай, бір-бір велосипедке мініп алып, егістікке барып, шала-мала піскен жүгері собығын шетінен ақырын үзіп, үйге әкеп, пісіріп жейтінбіз. Тұз сіңіп піскен бұрқыраған иісі де керемет еді…
Ал қалада жаздың соңын ала сауда-саттық жерлерде сатыла бастайды. Бұрындары орталық базарлардан ғана көретінмін, биылғы жылы мен тұратын Цементшілер ауданында да не көп, жүгері сатып отырған апалар көбейіп кетіпті. Кешкісін жұмыстан қайтып жатқан елдер жапа-тармағай алып жатады. Егер сіз де сатып алып, жеп жүрсеңіз… мен сияқты... адам ағзасына тигізер пайдасын білген де артық етпейді. Жүгерінің емдәмдік /диеталық/ көкөністерге жататынын білуші ме едіңіз?
Жалпы, өсімдік ретінде, жүгеріні осыдан 12 мың жыл бұрын Мексикада қолдана бастаса керек. Алайда, собығы қазіргі түрлерімен салыстырғанда 12 есе кішірек болған, ұзындығы небәрі 4 сантиметрден аспаған екен. Көптеген үнді тайпалары жүгеріні тағам ретінде пайдаланған. Үнді шіркеулерінің қабырғаларынан ертеректе салынған жүгерінің кескіндері табылған деседі. Ал еуропа елдері арасында жүгері Христофор Колумбтың арқасында кеңінен тараған. Дәндері Еуропаға ХҮ ғасырда келсе, Ресей бұл көкөніс түрімен ХҮІІ ғасырда танысқан. Көбінесе оны Крым, Кавказ, оңтүстік Украина сияқты жылы өлкелерде өсірген. Бүгінде Мексикада жүгерінің сары, ақ, қызыл, қара, тіпті көк түсті алуан түрін өсіреді. Мексикандықтар ата-бабалары сияқты көп мөлшерде пайдаланатын көрінеді. Айталық, Мексиканың орташа тұрғыны жылына 100 кг. жүгері жейді екен.
Пайдасына тоқталсақ, жүгері дәні дәруменге, минералды заттарға бай. Соның ішінде, құрамында обыр ауруларынан сақтайтын қышқылдар, ағзаға пайдалы крахмал, протеин,қант, майлар, аскорбин қышқылы мен минералды тұздар көп кездеседі. Оған қоса, жиі пайдалансаңыз, холестерин деңгейін, асқазан жолдары қызметін реттейді. Құрамындағы К дәрумені жүрек қантамырлары жүйесінің дұрыс жұмыс істеуіне септігін тигізсе, Е дәрумені теріге, шаштың өсуіне оң әсер етіп, сонымен қатар, қартаюдан сақтайды. В дәрумені ұйқысыздық, мазасыздықпен күрессе, С дәрумені иммунитеттің көтерілуіне, Д дәрумені тіс ауруларына, сүйектің қатаюына пайдасы зор. Халықтық медицинада жүгеріні бауыр мен өт жолдарын тазарту үшін қолдануға кеңес береді екен. Ал бетіңізге маска жасасаңыз, ажарыңызды келтіріп, теріңізді ағартады.

Пайдалы кеңестер*http://www.allwomens.ru-дан аударылды.
Бөлісу:

32 пікір

madlen
Жүгеріні көөөөөөөөөөөөөөп жедім, Розыбакиевадағы апалардың жүгерілерін мен тауыстым
Енді оның пайдасын оқып мәз болып қалдым. Рахмет сізге!
Nurgisa
Пайдалы ғой жүгері,
Жеген қыздар «жүдеді»
Минералды собықтан
Үзілмейді күдері
konvict
Бізде бұны «дүмбіл» деп атайды. Биыл көп жей алмадым.
balzaminka
Жүгерінің мұрты шашқа өте-мөте пайдалы дейді. Бұрындары сол мұртын қайнатып, шаш жуатын едік үйде, шаштың түсімін тоқтатып, өсу жылдамдығын сұмдық арттырады. Қазіргі таңда дәрігерлер жүгеріні целюлитті арттырады дейді ғой
satibaldi
— Анабір мұртты жігітттің аты кім болды екен?
— Жүгері.
satibaldi
Қазіргі таңда дәрігерлер жүгеріні целюлитті арттырады дейді ғой
Британ дәрігерлері болса керек.
Erkekyz
Биыл жүгері көжеден көп ешнәрсе ішіп-жемеген шығармын. Жазға таптырмас сусын/тамақ, ал енді пайдасын оқып мәз болып отырмын. Сосын тоқтық беретін сияқты ма.
Gastarbaiter
Жүгерінің кейде ағзаға кірген күйі шығатыны бар.
Nurgisa
Да уж, ол үшін Сатьтің жестьтерін азырақ оқу керек шығар…
Gastarbaiter
Көбірек оқу керек қайта. Жібере-жібере, қажетті бұлшық еттерің шынығады. Болмашыға бұтқа жібермейсің.

ПС. Негізі жартылай піскен жүгерінің дұрыс қорытылмайтындығын айтқам.
Пікір түзетілген: 27 тамыз 2011, 15:06
boztorgai
жүгері талқан — сәресінің дәмі
sammita
сатып алып жеп көрмегем. Көшеде сатылатын жүгерінің тазалығына күмәнім бар. Даладан тағам алып жемеймін
89 жылы біздің үйді салуға 4 дагестандық жігіт келді. Күніге кешке жүгері пісіретін. Жас, дәмді жүгері. Ең алғаш сол кезде жеп көргем.
Nurgisa
Ең алғаш жеген жүгерің ағыстандықтардың жүгерісі болыпты ғой, демек. Тәтті болған шығар деп үміттенемін.
sammita
ауылдікі. Ал сен базардан жеп пе ең алғаш?
Пікір түзетілген: 27 тамыз 2011, 16:35
Gulistan
Жүгері бізде аса қатты танымал емес, былай жеке үйлер өсіруі мүмкін, бірақ ана суға пісіріп сататындай көөп жоқ екен.
Асқазанмен проблема болғанда дәрігерлер соншама тексерістен кейін «кукурузные рыльца» жазып берген «суын ішерсің» деп, пайдасы болған-болмағаны есімде жоқ, ал шашқа пайдасы бар екенін бірінші рет естіп отырмын.
Көжесін де жасап көрем бе деп отырмын.
asaubota
Тоты, жүгері туралы мен жазайын деп жүргем  рахмет. жақсы шығарыпсың.

жазда базар жаққа барған сайын жүгері алатын болдық. ұлыма да ұнады.
Gamk
Жақсы инфо екен. Шашағын қайнатып ішсе асқазанға да жақсы деп оқығам. Ал, паясымен арқа қасуға болады )))
boztorgai
хрущев пақыр бір аунап түсетіндей жазба жиналыпты
Lyaila
Жүгері жемегелі де біраз жыл болыпты( Бала кезімде көөөп жейтінбіз, ауылда жүгері алқабы бар болатын. Күзде қырманға жүгерінің қабығын аршып, сұрыптауға мектеп оқушаларын апаратын. Қырман ортасында тау-тау болып үйіліп жатқан жүгерінің шетінде отырып алып жүгері аршығанымыздан, басқа кластың оқушыларымен жүгері атыспақ ойнайтын кезіміз көп болатын)) Содан үсті-басымыз көгеріп, қолымызға сиғанша жүгерімізді алып, "қырып" жұмыс істегендей үйге қайтатынбыз… Кейін, ұмытпасам 93-94 жылдардан соң ауыл жүгері екпейтін болды..«жүгер алқабы сиыр шақырады» деген ба әлде бұл ауылға бір тоқыраудың таяған сәті болды ма, білмедім…
Негізі жүгерінің толық дәнденіп, түсі сап-сары болғанынан гөрі, ашық сары түсті, дәндері толық жетілмеген кездегісі дәмдірек әрі жұп-жұмсақ, сүт татып тұрады! Ал, жүгері шашағы жоғарыда аталып өткендей көп сыррқатқа таптырмас ем! Әсіресе, өт жолы, асқазан аурулары кезінде тамақтан кейін шашақты суға қайнатып, тұнбасын ішкен жөн!
Esmeralda
жүгеріні жақсы көремін, консервированный түрін де жиі салатқа қосып жеймін
saken
жақсы көрмеймін асылған жүгеріні. Тәтті дәміне бола сияқты. Бірақ бала кезімізде қуырылған жүгеріні қалтаға толтырып алып жеп жүруші едік.
Бадынақ жүгеріні де жеймін.
Пікір түзетілген: 28 тамыз 2011, 11:42
Zhan
Тоты мен де жүгеріні сұмдық жақсы көрем.
Aigolek
Попкорн туринде гана унайды. Сосын мен уйде оскен жугерини микроволновкага салып попкорн жасамакшы болгам. Бир уыс жугеринин бир екеуи гана ашылады кен. Ал андай спец жугери ашылат неге?
Aya
Сіздің не айтқаныңызды ұқсам бұйырмасын. Не дейсіз, Айгөлек?
Aigolek
МЕН СЕНИ ЖАКСЫ КОРЕМ ДИМ
asaubota
микроволновка емес кәдімгі табаға (сковородка) салып істе. шамалы май құй, тұз сеп сосын орташа отқа пісіріп жібер. қақпағын жабулы күйде әрине. тарс-тарс етіп жарылып піседі сосын.
omarbirat
Бұл жүгері жарықтық та ұн жоқ болған кездері бірталай азық болған еді.
Tarazkyzy
Мен де жақсы көрем деп үн қатып қалайыншы. Керекке кірмегелі көп бопты. Алматыға барғанда 50-70 теңгеден көріп таң қалдым, Ақтауда 200-250 теңге тұрады
Aldeken
Алматыға барғанда 50-70 теңгеден көріп таң қалдым, Ақтауда 200-250 теңге тұрады
Ақтау қымбат-қымбат десек те, таксилеріне мінгенде біз де таң қаламыз… )))))))))))))
omarbirat
Үйдің жанында Kukurucha дей ме, бір брендпен осындай асылған жүгері сататын жер бар. Жазда 200 еді, қазір басқалардың жүгерілері таусылғанда 250 теңгеге көтеріп алыпты. Сондықтан ондай қымбат бағаға мен де таң қалмаймын