Франция дәмі: Пияз сорпасы

Бірде Парижге барудың реті келді. Шынымды айтсам, қаланың өзі күткендей әсер бермеді. Мүмкін, талабым жоғары болған да шығар. Хош, ол туралы да жазудың реті түсер. Бүгін француздардың тағамдары туралы айтқым келіп отыр.

Француз мәзірі дегенде бірінші ойға келетіні құрбақа сорпасы мен жуа сорпасы шығар. Құрбақасын көрмедім, ал пияздан жасалғаны ұнады. Бірде, соны өзім істеп көрмек болдым.

Құрамы

Орташа көлемді төрт жуа
Сиыр немесе тауық сорпасы
Нан
Ірімшік
Дәмдеуіштер

Ең қиыны, әрі ұзағы жуаны дайындау. Мақсатымыз оны қуыру емес, бұқтырып, карамельденуіне қол жеткізу. Бұған берісі 40 минут уақыт керек. Жуаны дөңгелектеп тураймыз. Табаны қалың кастрюльге аз ғана май құйып, жуаны қатты отта қуыра бастаймыз. Ұзақ емес, қасықпен араластырып тұрып, 5-6 минут қуыру керек. Сосын, отты мейілінше азайтып, бұқтырасыз. Ара-тұра араластырып қою керек. Жуаның құрамындағы қант бірте-бірте карамельденіп, қоңырқай түске енеді. Түсін қанық қылу үшін шекер қосатындар да бар екен, мен қосқам жоқ. Сондықтан түсі қоңыр емес, сарғылт тартып кетті.
Блог - Marco: Франция дәмі: Пияз сорпасы

Жуа бұқтырылып жатқанда нанды кішкене-кішкене қылып турап, оған сарымсақ жағып, бетіне ірішікті үгесіз. Сосын оны пешке саласыз. Ірімшік еріген уақытта күйіп кетуіне жол бермей, дер кезінде алу керек.
Блог - Marco: Франция дәмі: Пияз сорпасы
Блог - Marco: Франция дәмі: Пияз сорпасы

Жуа дайын болған соң, үстіне алдын-ала дайындалған сорпаны құйып, қайнатып аласыз. Осы жерде қалағаныңызша дәмдеуіш қосуға болады. Енді сорпаны тәрелкіге құйып, үстіне ірімшік қосылған нанды салып, дастарханға тарта бересіз.
Блог - Marco: Франция дәмі: Пияз сорпасы

Менің сорпам аздау болып, бір отырыста тауысып тастадық. Ішкен сол отбасымыздағы үшеу. Негізі Францияда көргенім әлдеқайда қою, әрі, несін жасырайын, дәмдірек болған. Сондықтан, келесіде жуаны көбірек тураймын деп шештім.

Астарыңыз дәмді болсын!
Бөлісу:

15 пікір

AKA
Естімеген елде көп, жуадан да сорпа дайындағанды көрдім-ау. Жуа+нан  Біле жүремін, рахмет!
Marco
Сен дәл осы тағамды жақсы пісіреді деп ойлаймын. Шыдам керек, әсіресе жуаның бойындағы қант карамельге айналам дегенше шаршап кетесің. ))) Түрлі варианттарын да қарап көруге болатын шығар
AKA
Иә, қараватрм басқаларын, кей түрлерінде тәрелкеге салғаннан кейін де ірімшік үгітіпті үстіне.
Korkem
  ғажап өмір десеңЧ
Соңғы түзету:
MERmukhanov


Мен Пағижде жеген пияз сорпасы.
AKY
Тұмау гүрлеп тұрған шақта таптырмайтын мәзір екен.
Aidakonya
мен жейтін екен, пиязды жақсы көремін, әсіресе еттің үстіне «тұздық» жасайды ғой, соны
sammita
француздің жульені осы ма? (суреттер көрінбей тұр менде)
satibaldi
жульені
Акцентпен жаздың ба?
sammita
кетші жюльен бе)
Соңғы түзету:
Marco
Суреттердің қайда жоғалып кеткеніне жауап бере алмайсың ба?
Marco
Ох шыршалар, менде де көрінбей тұр суреттер asaubota . Onion soup деп сұрадық. Жульен деген бұл емес сияқты.
sammita
және сырдан жасалған қойылтылған тағамы бар, ортаға құйып нан батырып жейтін мммм))