Шашыратқының емдік қасиеттері

Барлық елдерге дерлік шашыратқының(цикорий) тамыры адамды көрінбейтіндей(невидимка) жасай алады деген наным болған. Негіздеме жоқ. Тағы бір қызық жәйт — егер осы шөпті 25 июльде қазып алып таяққа тағып сапарға шыққан жолаушыны ол, пышақтан және оқтан қыйын қыстауларда сақтайды дегенде ұғым болған. Қазып алудың өзі ырым шарамен жасалған екен.
Бұл күндері оны күз айларында айырмен немесе күрекпен еш ырымсызақ қазып ала беретін болса керек. Айта кететін бір жәйт, Ресей бірінші дүние жүзілік соғыстың алдында шетелдерге кептірілген емдік тамырды 400 пудқа шейін тасымалдаған екен. Тамырды жинап кептіру орталығы Ярослав губерниясы болыпты.
Шашыратқы(Цикорий) осы күні кофені алмастырғыш ретінде белгілі. Егер, таңғы асыңызды ашқарынға балмен лимон қосылған шашыратқы ішсеңіз — ағзаңызда гипертнония дамымайды екен (ауруға бейім болған күннің өзінде).
Халықтық емшара ретінде тамырының қайнатындысы мен шөбінің тұнбасын күш-қуат кеміп әлсірегенде, гепатит пен сары ауру кезінде, өт жолдарына тас байланғанда, асқазан және тоқішек жараларына(язваларына), аллергияға, экземаға, фурункулезға, көп бауыр ісінгенде, нефритке және шыжыңдыққа қарсы ем ретінде қолданады. Гүлдерінен жасалған тұнба орталық нерв жүйесн тыныштандырып, жүрек қызыметін күшейтеді, соғу жиілігін ретке келтіреді.
Шөбінің тұнбасы мен тамыр қайнатпалары қандағы қант мөлшерін төмендетіп қант ауруымен ауыратындарға табиғи дәрумен ретінде қолданады. алынған жері
Бөлісу:

3 пікір

Beytanis
Мағлұматыңызға үүүүүүүүлкен рақмет!
DoktorD
шілденің күнінде бастан күн өткенде гүлін қайнатып тұнбасына бас жуса дертінен айғуға себепші болады
Zilola
Өт жолдарына да бірден-бір ем, шашыратқыны қайнатып баланы шомылдыруға да болады.
Үйіміздің ірегісінде өседі, мамам жинап кептіріп қояды. Кейде қайнатып ішкізеді бізге.