Атыраулық достарымызға қонаққа бардық. Балық асыпты, орташа үлкендіктегі екі сазан. Басы да бөлек беріледі екен. Дәмді болды, сорпасы да керемет. Еттен кейін таза шұбат. Сосын шәй.
Сазанның бастары
Ет осылай беріледі екен, тұздығы бөлек кеседе, етті нанына орап, тұздыққа батырып жейсің.
уаауу, балық асу деген осындай болады екен ғой. Бірақ, дәмін аузымда «елестетіп» бешбармақтың қамырымен балықтың дәмі қалай үйлесетінін қызық көріп отырмын… Жылқы етінен жасалған бешбармаққа әй жетпейді-ау. Қыста семіз жылқы, күздікке сиыр сойып бешбармақ асуды уот, түсінемін:)
ия дәмді болады балық еті. Оралға барғанда апамның үйинде асып беріп еді. Оның дәмді болуы сойуына да байланысты екен. Мен сояйын дегенімде апам өзім соямын абайлап соймаса өті жарылса дәмсіз болады деді асқан кезде
Бұрын ата-анам балықты сібежи етіп сату үшін, су құйылған үлкен ыдысқа құтыларды салып қойып жүрді. Олар шыдамды келеді ғой. 1 аптаның үстінде аман-есен өмір сүре береді :)
Атырауда қара/қызыл икраларды тойда қояд дейд не деген байлық ә)))
деп ойласаң жаңылысасың. Атыраудың өзінде нағыз қызыл балық пен уылдырық тиын-тебен тұрады деп ойлау жаңсақтық. Удай қымбат. Сондықтан Атырауға жолсапарлатып бара жатқандарға «олай» салық салуды доғарыңдар :)
Алматының Балқаш ауданында да асады екен.Барған туыстарым айтып келген.Өзім Балқаш қаласында оқысам да балықтан жасалған «бесбармақты» жемеппін.Сірә,әзірлемейтін болар.
балықты ет сияқты қылып асқан бір бөлек (жоғарыдағы суреттегідей).
Қарма деген тамақ бір бөлек. Балықты бір қайнатып алғаннан кейін, тікенін тазалап, сорпасына қайта салады. Содан кейін оған қамырдан кеспе дайындап қосып қайнатады. Опшым жындыыы тамақ.
Көру керек екен дәмін татып. Бала күнімде папам ухо жасап беруші еді. Қазір тек қуырылған мен ысталғанын жақсы көрем. Балқаштың балығы сұмдық тәтті ғой. Атыраудың балығын бір-екі рет ғана жегем.
Балық бесбармағының дәмін оралдықтардың қолынан татып көргем. балық жеуге болмайтын мен үшін аздап қиындау болды)))) бірақ өте дәмді болды. Жайықтың балығы қолдарыңызға тисе міндетті түрде асып жеңіздер.
Өз басым балықты айтпағанда уылдырықтың бағалы екі (қара,қызыл)түрініңде дәмін татып көріппін. Қызыл түрі көп кезіге бермейді, тек кеденшілерде болады. Ал қара түрі базарда сатылады.Былтыр 1 килосы 60 мын болган.Тұрақты тұтынушы ретінде апалар кейде 5000 тг.болсада жеңілдік жасайтын…
Жанбайлык рыбабарондардын созiне сенсек! Заманында бекipeнiн iшiн жара салып тек уылдырыгын алушы едiк дейдi.Жанбай-Атыpay облысы, исатай ауданындагы нагыз балыкшылaрдын мекенi.
Ақтөбе воткі, арағымен.
«Дабай» даналығы.
— Қысқа бордақылап жатырмын. Соғым ғып соям.
— … әә, әйтеуір жемін уақтылы сап тұр.
атыраулық тойларға мені шақыруды ұмтып кетпеңіздер ;)
Қарма дегенде тамақ істейді балықты асып.
пысы: бірақ балықтан кейін шұбат ішкендеріңіз қызық екен. Себебі балықтан кейін ағарған ішуге болмайды деп айтылушы еді.
Балық асатын кезде "Қарма" деп айта ма? Түсінбей қалдым :)
Қарма деген тамақ бір бөлек. Балықты бір қайнатып алғаннан кейін, тікенін тазалап, сорпасына қайта салады. Содан кейін оған қамырдан кеспе дайындап қосып қайнатады. Опшым жындыыы тамақ.
Наны деген қамыры ма?