Жарияланымдар

Жыл санау

Халықтық жыл санау есебінде 12 жыл аты бар болса, олар туралы деректер VIII ғасырдағы “Күлтегін” ескерткіштері мен ХІ ғасырда өмір сүрген Махмұт Қашқаридың еңбектерінде кездеседі.

goroskopҚазақша жыл санау мен жыл қайыру кестесі бойынша жылдар бірінен соң бірі былай аталады: тышқан, сиыр, барыс, қоян, ұлу, жылан, жылқы, қой, мешін, тауық, ит, доңыз. Жыл басы қазақтарда тышқаннан және Наурыз айының 22-сінен басталып, ол он екі жыл бір айналғанда мүшел жасты құрайды. Алайда, адамның алғашқы мүшелі – 13 жас. Біз енді әр жылдың қысқаша анықтамасына тоқталсақ.
Әрі қарай

Бөдененің жұмыртқасы...

«Биологиялық құндылығы жөнінен бө­дене жұмыртқалары тауықтың жұмыртқа­ларын ба­сып­ озады, – дейді Миша ағай. – Бөдененің бес жұмыртқасы тауықтың бір жұмыртқасының­ салмағымен тең бол­са, оның құрамындағы ка­лий мен фосфор­ тауық
Әрі қарай

Шипалы жемістер мен көкөністер сырқаттан сауықтырып, жаныңды жасартады

  • TOP
Автор: Мақсұтбек СҮЛЕЙМЕН

Жеміс – жидек өсіру Қазақстанда 20 ғасырдың 30–жылдарынан бастап дами түсті. Әуелі аймақтық тәжірибе стансасы ашылып, кейін ол Қазақ егіншілік ғылыми – зерттеу институтының қарамағына берілді де, 1959 жылы Қазақ жеміс
Әрі қарай

Ешкі сүтінің пайдасы зор

Ешкі сүті — жоғары азықтық және биологиялық құндылығы бар ерекше тағам өніміне жатады. Өзінің физикалық-химиялық қасиеттері мен дәміне сай ешкі сүтінің сиыр немесе басқа да ауыл- шаруашылық жануарларының сүтімен салыстырғанда тиімді айырмашылықтары
Әрі қарай

Өт жолдарын емдеу

  • TOP
Балды емделуге қолдану.
Балды, әсіресе, бауыры және өт жолы ауыратын адамдар көбірек пайдаланады. Оны белгілі бір мөлшерде ақ ірімшікке (творог), сәбізге, лимон шырынына қосып жеген дұрыс. Кейде тұрыптың (редька) ішін үңгіп, оған балды толтырып
Әрі қарай

Бүйрек ауыруларын халық қалай емдеген

Балық қанаты, теңіз саққұлағы, қарлығаш ұясы
Балық қанаты, теңіз саққұлағы, қарлығаш ұясы дегендердің дәмін татып көрмегендер толып жатса керек. Өйткені, бұлар тағам атаулының асылдары саналады. Балық қанаты, теңіз саққұлағы, қарлығаш ұясы үшеуі
Әрі қарай

Роза гүлінің емдік қасиеті

Бағзы заманнан бұл гүл, гүлдердің патшайымы болып есептеледі. Көне Индияда әлемнің сұлуы деп есптелген сұлу Лакшми, розаның гүлінен пайда болыпты да оның бесігі — роза гүлі жаратушы құдыреттің құпиясының айғағы екен деген аңыз. Көне индияның заңында
Әрі қарай

Адыраспан туралы ақиқат...

Халқымыз дәрулік шипасынан бөлек әулиелік қасиеті мол санаған шөптерінің бірі «адыраспан» деп аталады. Біздің ата-бабаларымыз сондықтан оны үйдің босағасына іліп қойып, осы арқылы отбасын алуан түрлі бәле-жәлелерден сақтауға тырысқан. Осы өсімдіктің
Әрі қарай

Микрогрин дегеніміз не?

суреттің алынған жері
Микрогриндерді тамаққа қосу — бұл қазіргі заманғы аспаздық жаңа үрдіс болып кетті.
Бұл сөзді аспаздық рецепт және мейрамханалар мәзірінде жиі кездестіруге болады. Микрогринді-салаттар, сорпалар, десерт-тер және басқа да көптеген тағамдарға түс пен текстураны қосатын шағын, жас-жасыл өскіншелер. Микрогринді өндірілген дәндермен шатастырмау керек, себебі оларға қарағанда микрогрин гормондар-цикотиндер синтездейді. Бұл жасушалардың бө-лінуіне жауап беретін гормондардың класы. Сонымен қатар, микрогринде табиғи өсу стимуляторы болып табылатын ауксин бар. Оларды шатастырудың қажеті жоқ. Өйткені микрогринді өсіру кезінде азотты, калийлі немесе фосфорлы тыңайтқыштармен ты-ңайтылған топырақтың қалың қабатының қажеті жоқ. Себебі, микрогриннің өсуі үшін барлық қажетті заттар ұрықтың өзінде бар, тек су мен көмірқышқыл газы қажет. Микрогриндер негізінен стандартты көкөністер мен шөптердің көшеттері. Қырыққа-бат, сәбіз, балдыркөк, мангольд, салат, шпинат, рукколу, амарант, қырыққабат, қызылша. Әсіресе, шөптердің микрогрин-дерінде олардың тәбет ашарлық хош иістері мен дәмі бар. Шөптерден микрогрин ретінде: ақжелкен, аскөк, райхан, кориандр өсіріледі. Микрогриндер ретінде тіпті жеуге жарамды гүлдерді қолданады: күнбағыс, настурция, анютаның көзі, қарақұмық, беде және т.б. Оларды әртүрлі мейрамханалардың тұсаукесерлері мен тағамдарында жиі кездестіреміз, ең қызығы оларды үй жағдайында да оңай өсіруге болады.

ҚазақТың тарихы

Қалайсыңдар ей жандарым? Көп болды сендерге арнап Клаваны сипаламағалы ;-) Сендер ғой дес бермей(лайым солай болғай); есейіп, ержетіп дегендей. Өзім болсам; өмірімнің жалғастарының қай жағынан шыға келсем жағады екенмін деген сасық ой, іс-әркеттің ауласында дегендей… Біраз нәрсенің басын өздеріңмен шалғаным бар, сол баяғы қияли қалпым. Біразы іске асты, біразы міз бақпай тұр. Көп әріпті қайтейін теріп, клаваны сипап отырғаныма себеп нәрсе мына жерде ҚазақТың тарихы :-) Жолымбетке қатты разы болып жүрмін… Бөліскім келіп кетті. Біраз қырттым. Енді кеттім. Тузик қайда? Сәлем айтыңдар, ендігі төбет болған болар :-)
Әрі қарай