Жылан етін жейсіз бе?

Енді бірер күнде шілде түседі. Ел арасында осы шілде уақытында ем үшін жылан жейтіндердің, сорпасын ішетіндердің бары жасырын емес. Тіпті кейбіреулерге кемпір-шалдар тарапынан жылан ұстап беру жөнінде ұсыныс түсіп жатады екен. Ал жылан қандай ауруға ем, оны қалай қолдану қажет? Біз бұл жөнінде біраз нәрсені білетін Хамза Жеңісхан есімді азаматты әңгімеге тартқан едік.

«Бізде әдетте ем ретінде май жыланды пайдаланады, – дейді Х. Жеңіс­хан. – Оны ел арасында «көлбар жылан», «сары жылан» деп те атайды. Негізі түрлі аурулар­ға шұбар жылан мен қарашұбар жыланды да пайдалана беруге болады.

Кейде адамдардың жаз шықса жылан іздеп жататынын ести­мін. Алайда оны шілдеден ерте қолдануға болмайды. Себебі көп жыландар қашан күн ысығанша жердің астында жатады. Сол бірнеше айда оның дене­сін­дегі былтыр­ғы жинаған майы таусылады. Яғни ол сыртқа әбден арып-ашып шығады. Ал кей­біреулері сол майы толық таусылмастан шығады. Ішінде ескі майы қалып қойғанының етін жегендер дертіне дерт қосып алуы мүмкін.

Сыртқа шыққан жылан көп уақыт өтпей тез семіреді. Сөйтіп 40 күн шілде­де күннің ыстығына қыздырынып жүреді. Сонда оның дене­сін­дегі май шілденің энергиясын қабылдап, емдік күшіне мінеді».

Хамза жыланнан сорпа жасап іш­кенде адамға шығатын бөртпе, безеу­лердің жоқ болып кететінін, ет пен терінің арасындағы құрттар жойылатынын және кез-келген жараның тез жазылатынын айтады. Оның әйелі екінші қызын дүние­ге әкелгенде көп уақыт өтпей сәбидің кін­дігі ажырап кетіп, тесік пайда болыпты. Сосын анасы оның кіндігінің үстіне жыланның майын қойып, таңып жіберіпті. Әлгі тесік содан бітеліп кеткен екен.

«Бірде атымыздың сауырын бір нәрсе оңдырмай кесіп кетіпті, – дейді Кәкең. – Қимылдаған сайын созылып-керіліп тұратын жер болған соң еш жазылмай қойды. Әкем соған терісі алынған жыланды ке­сіп-кесіп таңып бер­ді. Содан аттың жара­қаты санаулы күнде жазылып кетті.

Жылан майының тағы бір кереметін айтып берейін. Егер жылқының аяғындағы сіңірі үзіліп кеткенде жылан майын жақса, тартылып қалған сіңірлер созылып, бір-бірімен бітісіп кетеді. Жылан майының бұдан басқа да пайдасы көп».

Хамза жыланды суға қайнатып, оның сүйегін дәкеге сүзіп алып, сорпасын се­мірмей қойған сиырдың аузына құйып жіберсе болатынын да айтады. Одан кейін әлгі сиыр көп ұзамай семіріп кетеді екен.

Жалпы, жыланды ұстағанда абайлау керек, ордалы жыланды өлтірмеу қажет. Топталып жүрген жыландарды көрсеңіз, ордалы жыландар екенін түсіне беріңіз. Бұлар өте кекшіл болады.

«Бірде мынадай қызық көрдім, – дейді Кәкең. – Әкем үйдің қасындағы үлкен тастың жанынан үш жыланды көреді. Балаларды шағып алмасын деп ұрып, қу­ғанда әлгілер тастың арасында кіріп ке­те­­ді. Әкем тасты көтеріп қалса, астындағы шұңқырда жыландар топырлап жатыр екен. Енді оларға ақыры тиіскен соң түгел өлтіру қажет деп түсінеді. Кек қайтарып, балаларға зияны тиер деп ойлайды. Шетінен алып балтамен шауып тастай берді. Мен қасында санап тұр­мын. Барлығы 16 жылан болды. Оларды шауып шетке тастай бергенде итіміз жүгіріп келіп жей берді. Содан соң итіміз басқа тамақ жемей қызық қылды. Зыр жүгіріп жүріп жылан тауып алады. Оны мойнынан тістеп, айналдыра жерге әбден ұра­ды. Осылай азықтанатын итіміз қатты семіріп кетті».

Біз Хамза Жеңісханның жанындағы Мейірбек Жақсылықұлын да әңгімеге тартқан едік. Ол кісі ауылында бір қария­ның «ракпен» ауырып ауруханада жатқа­нын, кейіннен дәрігерлердің оны «үш күн­нен соң өледі» деп шығарып жібергенін айтады. Үйіне келген қария үшінші күнін күтіп жатыпты. Сонда Ілес деген көршісі май жылан апарып, әлгі шалға сорпасын ішкізіпті. Өлімін күтіп жатқан бұдан соң аттай болып айығып кетіпті.

«Сонымен бірге, ауруханадан өледі деп шығарылған тағы бір кемпірдің жылан сорпасынан жазылғанын көрдім. Не­гізі, жыландардың ішіндегі ең шипалысы майжылан деседі. Олар бірнеше ай бойы жер астында тек қана шөптердің тамырын сорады екен. Шөптердің уыты бойына жиналған ол 40 күн шілдеде күн­ге қыздырынып, бабына келеді. Оның сор­пасын ішсеңіз барлық ауруға ем. Мұн­дай сорпадан соң үш күн қам су ішпеу керек. Еске­ретіні, бүйрегі ауыратындардың жылан сор­пасын ішпегені абзал. Се­бебі жыланның күшті майына әлсіз бүй­рек шыдамайды», – дейді Мейірбек.

Мінеки, жыланды пайдалану жөнінде Хамза мен Мейірбек осылай дейді. Ендеше, жылан сатып жүргендерді кездес­тірсеңіз, оны сатып алуға асықпаңыз. Се­бебі, жоғарыда айтылғандай, жыланды шипа ретін­де шілденің соңына дейін пайдаланбаған дұрыс екен.

Әрине, бұл орайда дәрігерлердің пікі­ріне де құлақ салғанның артықшылығы болмас.

С. БАЙБОСЫНОВ.
Бөлісу:

17 пікір

konvict
Иии! Мен жыланнан қатты қорқамын. Түрі құрысын бәтшағардың. Бұрынырақта ауылдағы үйге жылан қаптап кеткен. Шетінен жүріп өлітрген етінмін. 15-16 болып қалады шамасы. Баклашкіге салып күн астына тастайтынмын. Өлгенін қызықтау үшін. Өлтірерімді өлтіріп алып кейін қайта тіріледі дегенді есиіп қорыққанмын талай. Содан кейін ғой боклашкаға салып жүргенім. Бірде дәу жылан болды. Оны өлтірген соң боклашкаға сыймай, көміп тастағам. Кейін үш күннен кейін барып қарасам құмырсқа жеп қойыпты
Abilakim
Жеп көргенмін.Балық етінің дәміне ұқсас
ken
басын құбыла жаққа қаратып бауыздадыңдар ма?
Janasil
кезінде талайын өлтірдік (Кешірім сұраймын жыладардан(балалыққой)). Тіптен үлкен жыландардың терісін сыпырып алып қармақтың ағашын қаптап қоятын едік.
sammita
біздің жақта жылан да жоқ, жұмыртқасы да жоқ:)
ПыСы: Замана газетінің жазбасы сияқты екен.
KILYZAMAN
Қайдан алғанымды, ұмытып отырмын. Авторы сақталған…
KILYZAMAN
Жыланның етін қалай дайындайды?

Жылан етінің адам денсаулығын нығайтуда пайдасы зор екенін білеміз. Осы мақсатта кейбіреулер жаз шыға жылан етінен сорпа дайындап, ішіп те жатады. Терлеп-тепшіп ішкен осы тамақ ағзаны суықтан арылтып, буын ауруларынан, басқа да сырқаттардан арылтатын көрінеді. Дегенмен жылан етінің қаншалықты пайдасы бар және оны қалай дайын­дау керектігін білмейтіндер де бар.

Жылан етінің қаншалықты пайдалы екенін Қытай, Тайланд, Сингапур, Малайзия, Филиппиндіктер жақсы біледі. Олар емдік мақсатта арнайы жылан фермасын ұстайтын көрінеді. Ал жақында француздықтар жылан етінің обыр (рак) ауруына да таптырмас ем екенін анықтапты. Ол үшін жылан етін жүгері майына қуыру керек екен.

Сонымен, француз емшілерінің айтуынша, кесілген жылан етін табаға салып, жүгері майына әбден шыжғырып қуырады. Содан кейін ауру адамға қуырылған жылан етін бес күн қатарынан түс мезгілінде аш қарынға жегізіп отыру керек. Емделетін адамға жылан етіне дейін нәр татқызбаған жөн. Қуырылған жыланды жеп болған соң екі сағаттан кейін ғана ет пен жұмыртқадан басқасын жегізеді.

Жылан еті адам ағзасын жақсы тазалайды екен. Бірінші аптада бес күн қатарынан, содан кейін жеті күн үзіліс жасап,­ осы ережеге қайта кірісу керек. Адамды обыр ауруынан толық айықтыру үшін бұл ережені төрт рет қайталаған жөн.

Француздардың бұл емін қазір Қытай мен Сингапур сынақтан өткізіп жатқан көрінеді. Нәтижесі көп ұзамай белгілі болып қалады.

мына жерден
satibaldi
Алқаш бабаларымыздан қалған мынабір әдіс бар:
Қазанға жылы тұзды су құяды да, ішіне жыланды салады. Жылан өлмейтіндей етіп бір қыздырып, бір суытып отырады. Сөйтіп, жылан әбден шөлдейді.
Осы кезде жыланды шала піскен күріші бар қазанға ауыстырады. Жылан шөлін басу үшін күрішті жеп-жеп, оқтаудай созылып, ақыры күпті болып өледі.
Әлгі күріштер әбден ісініп, жылан шұжық сияқты боп қалады. Емделуші адам күніге бір тілім кесіп жеп отырады. «Виагра оның қасында — чупа-чупс!» деуші еді Мастұр жарықтық әлгі жерінде тірісінде.
Altygradus
гемоглобины азайғанда, тасбақаның басын шауып жіберіп бірден аққан қанын ішсе, тез толығады және көпке дейін сақталады деп еді бір қытай дәрігер бірақ оны жасауға дәтіміз бармады:) Оның қанын стаканға ағызып ішсе де болмайды екен, бірден ішу керек деп:)
Білмим қанша емге болса да жылан тасбақа дегендер біраз біртүрлі екен
Ал материалға рахмет
boztorgai
шөлін басу үшін күрішті жеп-жеп
:)))
майын пайдаланганымыз болмаса жыланнын етінен аулакпыз
saken
жемеймін! Құдай сақтасын!
satibaldi
Сол құдай сақтамағасын ғой, әйтпесе кім жегісі келіп жеватыр дейсің.
omarbirat
Пақанның жыланды ұстап алып, бөтелкеге салып, күнге қақтап қойғанын көріп едім. Бірақ соны не үшін қолданатынын біле алмадым. Қора жақта қолданылмастан ілініп тұратын :))
KILYZAMAN
ҚАЛТЫЛДАҚ АУРУЫН ЕМДЕУДІҢ ЖОЛЫ БАР

Қоянның қанын жылыдай бетке түскен секпіл мен қара даққа жақса, ізі де қалдырмайды. Етін пісіріп жесе, өкпе ауруына шипа. Қалтылдақ ауруына ұшыраған адам қоянның миын пісіріп жеп жүрсе, сырқатынан тез сауығуына көмектеседі. Қоянның ішкі майын жас баланың ала-құла шыққан тісінің қызыл етіне үйкеп, ауық-ауық жағып отырса, бала тісі біркелкі болып тез өседі. Ал қоянның сыпырып алған жас терісін бала көтермей жүрген әйел 2-3 сағат беліне тартып байлап жүрсе ұрық жүретін жолдардың қабынуын жазады.
алынған жері
KILYZAMAN
Күмәнді азықтарды жеу

Сұрақ: Ішінде доңыз еті бар болуы мүмкін деген күмәнді азықтарды жеу жаиз ба?

Жауап: Кейбіреулер нарықтағы азық-түліктерде доңыз майы және сусындарда спирт болуы мүмкін, еттер “бисмиллә” айтылмай сойылған болуы мүмкін деп күмәнданып жатады.
Хазреті Имам Ғазали былай деген:
«Харам болмаған бірақ күмәнді болған нәрселерден де сақтану керек! Хадис шәрифтерде “Күмәнді нәрсені таста, күмәнсыз нәпсені ал”, “Күмәнді нәрселерден сақтанған адам, дінін, намысын қорғаған болады. Күмәнді нәрселердің айналасында жүргендер харамға түсуі мүмкін.” деп бұйырылды. Алайда азық-түлікте және сусындарда күмәнданып жемеу тақуа емес уәсуәса болып табылады. Мәселен дініміз “харам екендігі білінбеген нәрселерді жеңдер!” деп бұйырған. Расулуллаһ алейһиссалам мүшриктің, хазреті Омар христианның құманынан дәрет алған. Сахабалар кәпірлер ұсынған судан ішкен. Алайда лас, нәжіс болған нәрселерді жеу харам болып табылады. Кәпірлер де лас болады. Қолдары, ыдыстары шараппен былғанған болады. Малдарын “бисмиллә” айтпай сояды. Бұған қарамастан сахабалар нәжіс екендігі нақты білінбегендіктен уәсуәса етпей, ет, ірімшік секілді азықтарын алып жеген.» (Ихия)
Хазреті Имам Қасталани былай деген:
алынған жері
AsanQaigy
Денсаулыққа пайдалы болса, неге жемеске
Zilola
Қателеспесем, "Құрақ көрпеше" деген кинода, көрпеше құрайтын апаға баласы осы спиртқа қатырылған жылан әкелмейтін ба еді.

Сосын естуім бойынша, жылан геморройы барларға ем екен.